Monumentendag 2023

Op zaterdag 9 september was het weer zover. Het Groningsch Odd Fellowhuis deed weer mee aan de Open Monumentendag.

Het pand kon volledig bezichtigd worden. Ook de bijzondere odd fellow zaal. Ook waren leden van de Odd fellow loges aanwezig zijn om een ieder enthousiast te maken over de odd fellows, de historie en de monumentale waarde van het pand. De koffie/thee en frisdranken waren geheel gratis.

Het was een extreem warme dag voor de tijd van het jaar. Waarschijnlijk overtroffen we daardoor niet het record bezoekersaantal van vorig jaar toen we 207 belangstellende ontvingen. Dit jaar waren het er 125 bezoekers. ’s Morgens was het rustig, gelijktijdig een mooie gelegenheid bij te praten. Maar In de middag vonden velen een weg naar het gebouw. Het merendeel van de bezoekers kwam uit de stad, enkelen uit de W.A. Scholtenstraat, maar ook van heinde en verre. Er kwamen bezoekers uit Appingedam, Roderwolde, Midlaren, Deventer, Alkmaar, Den-Haag, Amsterdam, Maastricht, Hilversum, Haarlem, Oldehove en Assen. Maar ook een aantal studenten uit het buitenland die in Groningen een studie volgen. In 2019 had het monumentaal pand een grootschalige renovatie en restauratie ondergaan.

Twee bezoekers lieten een telefoonnummer achter en wilden graag geïnformeerd worden voor een eerst volgende ‘Open Odd Fellow-avond’.

De titel van het thema 2023 was ‘Levend erfgoed’.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag.  

We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.  Vanuit de gedachte dat over elk monument wel iets valt te leren, heeft het Odd Fellowhuis ook een boodschap te geven.

De architectuur van de Amsterdamse school, de specifieke ruimte van de IOOF met haar waarden van het leven, het vernieuwde interieur in de stijl van vroeger en de mooie stadstuin.

Een bijzondere dag die we met elkaar hebben gerealiseerd en wat door de 125 bezoekers merkbaar op prijs werd gesteld.   

Volgend jaar is Open Monumentendag in het week-end van 7 en 8 september. We openen dan weer de deuren op zaterdag 7 september van 10.00 uur tot 17.00 uur. Het landelijke thema is dan: Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen.

Het adres is WA Scholtenstraat 21 in de binnenstad van Groningen, vlakbij het UMCG.

Het mooie monumentale gebouw is tegenwoordig ook geschikt voor allerlei huurmogelijkheden. Mooie monumentale ruimten en zalen, zijn te huren voor vergaderingen, lezingen, (kook)workshops, recepties en andere bijeenkomsten. Dit alles te huren met lunch, diner of aansluitende borrel of diner. Het pand is multifunctioneel gemaakt.

Wilt u een andere keer komen kijken en een rondleiding, dan kunt u contact opnemen voor een afspraak. U bent van harte welkom. Voor meer informatie, kunt u contact zoeken onder telefoonnummer 0653841315.

Parkeren kan in de parkeergarages UMCG Noord of Boterdiep. Aan de Oostersingel is er om de hoek van de WA Scholtenstraat een bushalte.

© Odd Fellowhuis 2024
Ontwikkeld door Convident